Ihan ite keksin

Tekijänoikeudet ovat olleet monen artistin tulonlähde. Aiheen on nostanut pinnalle muun muassa Spotify. Onko kaikesta taiteesta tullut bisnestä, jossa tekemisen ainoa arvo on rahan arvo? Mikä on omaa omaisuutta taiteen maailmassa ja mistä saatais rahat, että tekijä pysyy elossa? Omistaako tekijä omat teoksensa ja kenen kuuluu maksaa mistäkin?

Kyllä. Ainoa oikea taide on sellaista, että sen tekijällä on nälkä. Luin äskettäin twitter -ketjun, jossa Banksyn epäiltiin laskelmoineen menestyksensä ja tekevänsä hommaa pelkästään rikastumismielessä. Sen takia koko toiminta oli tuomittavaa ja täysin arvotonta kommentoijan mielestä. Menestys syö katu-uskottavuuden artisteilta – rikastuminen laskee suoraan tuotosten laatua.

Eikä kukaan taiteilija sitäpaitsi tee mitään omaa. Jokainen tekstiä, ääntä tai kuvaa tuottava joutuu joskus kohtaamaan ikuisen pulman siitä, että ”kaikki on jo sanottu ja tehty”. Viihdettä, taidetta ja kulttuuria tehdään yleisölle, ja vastaanottajan ymmärrys, viihtyminen ja elämyksen kokeminen tai kokemattomuus, tulkinta perustuu siihen, että olemme kasvaneet omaan kulttuuriimme ja käsitykseen siitä mikä on kirja, elokuva, musiikkikappale, teatteriesitys, blogi. Taiteen tekijän tehtäväksi jää varioida näitä muotoja omalla tavallaan. Onko mahdollista tuottaa mitään uutta? Ja onko se sitten omaa?

IMG_2049
Pitäiskö näille maksaa jotakin? Menkää töihin.


Taidetta ei myöskään kukaan tarvitse ja sitä tekee irtolaiset ja roskaväki.Jossain maaseudulla halveksittavin mahdollinen nimike ihmiselle on Taiteen maisteri. Joidenkin mielestä sitä ei tarvittaisi ollenkaan eikä siitä pitäisi maksaa mitään, ei ainakaan yhteisistä rahoista. Ainakin taiteeseen liittyy jotain mystistä, henkimaailmaa, salaperäistä, omituista, tuntematonta ja jotenkin pelottavaa. Taiteessa ja viihteessä onkin jotain syvästi inhimillistä. Se on ollut olemassa yhtä kauan kuin ihminen. Se on saanut nykyisiä muotojaan ihmisen luontaisesta tarpeesta jäljittelyyn, rytmeihin ja rituaaleihin. Sillä, ihan varmasti, on jokin ihmisenä olemisen perusteisiin liittyvä tarkoitus ja sille on tarve.


 

FullSizeRender 12
Nälkätaiteilija ja epäilyttävä irtolainen.

 

Vaikka nyt kuitenkin ajateltaisiin, että taiteelle ja viihteelle on olemassa perustavanlaatuinen, inhimillinen ja ihmisyyteen liittyvä suuri merkitys ja tarve, on sen luonne kuitenkin erilainen, kuin esimerkiksi ruisleivän, jolle on olemassa myös suuri perustavanlaatuinen, inhimillinen ja ihmisyyteen liittyvä merkitys ja tarve. Silti se voidaan nähdä myös tuotteena, kuten ruisleipä, jonka suurin tekijä on luonto ja se että me olemme olemassa, ja alkutuottaja on välikappale, joka edesauttaa sen valmistumisessa. Hän ei ole itse keksinyt maanviljelyä, mutta saa siitä silti elantonsa. Maanviljelijä ei myöskään juokse ympäriinsä rähisemässä, jos naapuri on kopioinut häntä ja tekee täsmälleen samanlaisen pellon. Ainakaan kaikki ehkä.

Miksei taiteentekijää voitaisi kohdella samalla tavalla? Hän on kokemusten viljelijä, joka viljelee henkistä pääomaamme, kasvattaa sitä ja omaa työkalut sen muuttamiseksi nautittavaan muotoon. Hänellä on ollut taipumuksia ja kiinnostusta taiteen tekoon ja halua kehittyä siinä. Hän usein rakastaa sitä ja nauttii sen tekemisestä. Maanviljelijälläkin on ollut taipumuksia ja kiinnostusta luontoon ja halua kehittyä maanviljelijänä. Hän on hyvä siinä ja nauttii siitä. Ei se sen kummallisempaa ole.

Japanilainen Ikigain käsite tiivistää hyvin, mistä tässä on kyse. Kun teet, mitä rakastat, ja johon sinulla on intohimo, jossa olet hyvä ja jota maailma tarvitsee, ja josta saat vielä rahaa, olemisen tarkoitus täyttyy. Jos taas joku osa-alue jää vajaaksi, lopputuloskin on jollain tavalla vajaa.

 

Näyttökuva 2017-08-11 kello 10.48.54
Mielekkyyden konsepti

Minä olen keksinyt Kulttuuritädin, se on hauska läppä ja olen absoluuttisen varma, että se on definitely what the world needs.

 

FullSizeRender 15
Epäilyttäviä irtolaisia

 

Mutta en omista Alter egon tai koomisen hahmon konseptia. Sitä en ole keksinyt. Olen ainutlaatuinen olento tässä maailmassa, mutta perimäni ja minua ympäröivien asioiden luomus. Me emme kaikesta nerokkuudesta huolimatta ole tulleet tyhjästä tänne, emmekä ole syyllisiä siihen että meistä tällaisia tuli. Ainakaan kokonaan. Vai ollaanko.

Ihminen elää historiassaan ja toisissa ihmisissä, halusi sitä tai ei. Musiikki elää historiassaan ja toisissa ihmisissä, halusi sitä tai ei. Elokuvat. Kirjat. Kuvataide. Runot. Olemisemme. Kaiken kaunis hajoaminen, uudelleen rakentuminen, toisto, elämä, kuolema, syntymä. Liike. Mikään ei ole omaa. Kokonaan.

Paljastan tässä lopuksi sellaisen jutun, että Piprun ja Kulttuuritädin luojilla on yhteiset esi-isät. Kehojemme tekijänoikeudet omistavat muun muassa kuvassa haitaria soitteleva isänisänisä (nälkäinen), trumpettia soitteleva isänisä (sama), ja ensimmäisen kuvan rummuissa oma isämme. Kaunis on päässäviiraamisen ja suuren taitelijuuden ketju, ja hyvin kauniisti se trumpetti soi.

 

FullSizeRender 13
Kauneuden konsepti.

 

1 Comment

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s