Massii ja feimii – menestyksen standardit

Tamperelainen Kalle Kallonen järjesti ensimmäisen Blockfest -tapahtuman vaatimattomalla lainasummalla, ilman koulutusta ja kunnon kokemusta.

Nyt kysymys on jo miljoonabisneksestä. 

Kiistanalaisen kaupunkifestivaalin menestyksen takana on kiehtova ryysyistä rikkauksiin -stoori. Kalle Kallonen oli hankala lapsi, jolle koulunkäynti ja säännöt eivät maistuneet. Hän purki angstiaan hiphoppiin. Ennen suurta menestystä hän tahkosi lukiota seitsemän vuotta, järjesti pieniä klubikeikkoja ja teki verkkojulkaisua hiphopista. Oman hiphop – kaveripiirin keskinäinen tiiviys ja omalla tavalla tekeminen teki tulosta.

”Alkuaikoina Cheek heitteli parin tonnin edestä vitosen seteleitä yleisöön, seuraavana vuonna Ruudolf ja Karri Koira saapuivat lavalle autolla. Kerran yhdysvaltalaistähti Snoop Dogg veti lavalla Ilveksen pelipaidan päälleen. –Ideana Blockfesteillä on ollut tarjota jotain, mitä ei tavallisella klubikeikalla voi tavoittaa. ”, kirjoittaa Anni Tolonen Aamulehden artikkelissaan Kallosesta.

Tampereen keskustassa järjestettävän aikuisten hip hop -tapahtuman arvioidaan tuottavan Tampereelle 15,5 miljoonaa euroa vuosittain. Se on siitä huolimatta kamppaillut valitusten ja kaupungin lupabyrokratian kanssa.

Satumainen menestystarina on tuottanut paljon aineellista hyvää, julkisuutta ja rahaa tekijälleen. Bisnes -valmennuksesta tutut menestyksen rakentamisen elementit ovat kasassa: pelottomuus ja itsetunto tehdä asioita, toiminta ja tekeminen, kärsivällisyys, rohkeus ajatella omalla tavalla. Kallonen on myös toiminut kuten legendojen sankarit: hylännyt entisen, ryhtynyt toimintaan, kohdannut haasteita, kerännyt voittoisan joukkion, tehnyt läpimurron, ja lopuksi juhlinut menestystä. Tarina on innostava ja inspiroiva.

Se sopii myös markkinatalouden ihanteisiin kauniisti. Täällä jokainen meistä on vapaa tekemään elämällään mitä haluaa ja oman onnensa seppä. Eiks niin. Syvällisempi kysymys sitten taas on, tuoko julkisuus ja raha henkilökohtaista onnea? Entä pitääkö kaikkien menestyä? Samaan pohdintaan törmäsin myös twitterissä.

Näyttökuva 2017-08-16 kello 10.51.26

Menestys. Mitä on menestys? Semiotiikassa sanaa voidaan lähestyä kahdesta näkökulmasta. Denotaatio tarkoittaa sanan ilmiasua, eli pelkkää sanaa, sen ensisijaista, ilmeistä tai pinnallista merkitystä. Menestys. Sehän tarkoittaa onnistumista jossakin asiassa. Konnotaatio taas on niitä merkityksiä, joita sanan lukija tai kuulija liittää siihen. Useimmat meistä liittävät menestymiseen varmaan Kallosen tarinasta tuttuja elementtejä: rahaa, julkisuutta, hienoja asuntoja, reissuja Los Anglesiin, paljon aineellista hyvää, sosiaalista hyväksyntää.

Menestymistä treenataan ja opetetaan isolla rahalla, ja se ohjaa itsestäänselvyytenä monella tavalla kaikkea yhteistä toimintaa. Luin juuri artikkelin tutkimuksesta, jossa oli selvitetty, kuinka liikunnan harrastaminen paransi koulumenestystä ja liikuntaa harrastaneet opiskelivat pidemmälle. Tutkimusta ja sitä, että sellainen on edes tehty, voisi tulkita monella tavalla. Eikö liikuntaa siis harrasteta enää silkasta ilosta olla olemassa, ilosta omasta kehosta, muista ihmisistä, luonnosta, hiestä ja punaisista poskista, vaan koska opinnoista pitää saada tulosta?

Menestystä on hedelmällisintä lähestyä tavoitteen näkökulmasta. Väitän, että elämä voi olla satumaista ja rikasta myös ilman materiaa ja ihailijoita. Se voi olla sellaista, mistä voi olla ylpeä. Siihen pääseminen voi vaatia rohkeutta tehdä omannäköisiä ratkaisuja ja hylätä yleiset tavat ajatella. Se voi vaatia liittolaisten ja tukijoukkojen etsintää. Se voi vaatia avun pyytämistä. Se voi vaatia ylivoimaisilta tuntuvien haasteiden päihittämistä. Se voi sisältää heikkoutta ja pohjalla oloa. Se voi sisältää rikki menemistä ja luovuttamista. Se voi sisältää nousemista jaloilleen.

Se voi olla kaikkea, mitä elämä on. Se voi olla armollisuutta, hyväksyntää ja rakkautta. Se voi olla iloa. Se voi olla epätäydellistä ja rumaa, iäti vajaata, mutta silti täyttä ja ihanaa. Sellaista on minusta menestys. Jos tavoite on rakkaus, mielenrauha ja hyvä olo, sen saavuttanut on menestynyt, vaikkei  olisikaan miljonääri.

 

Näyttökuva 2017-08-16 kello 10.49.39

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s