Miten luokan ainoa neitsyt voi olla huora?

Kulttuuritäti on toipunut Blockfestistä 2017 hitaasti, mutta hitaasti. Kyllä, se tuli todistettua. Tuollainen sopimaton massahurvittelu ei yhtään sovellu varttuneelle väelle, jalkoihin sattui aivan hirveästi, ei voinut nukkua tarpeeksi, melanooman sijaan sateesta ja viimasta tuli flunssa, korvatulpat ei olleet mukana, humalaiset tuuppivat ja niitä oli liikaa, ukkosta eikä vaahtokarkkimiestä näkynyt.

 

Mutta muuten meni ihan kivasti.

Äärirajoilla oltiin muutoinkin. Avaimen hurmoksellinen ja ihan mahtava Punainen tiili –keikka, ihmisten kipinöinti ”Mitä mitä mitä mitä mitä mitä vittuu” -kertiksessä Roihuvuori -biisissä ja yksimielinen kieltäytyminen poistumasta teltasta kohti seuraavaa, festarin lopettavaa, kaupallista Profeetat -keikkaa johti pohtimaan yhä syvällisemmin (kts. analyysi Paperi T:n keikasta) valtaa ja väkivaltaa, vastakkainasettelujen kärjistymistä maassamme, kahtiajakautumista, päihteidenkäyttöä ja ihmisenä olemisen tilaa länsimaissa.

Profeettojen loppuhuipennuksen jälkeen analyysi jatkui kaupungin ravinteleissa afterpartymenossa. Vissyvedellä menoaan voidellut kulttuuritäti tarkkaili menoa ja joutui sijoittamaan edes rillit käsilaukkuun. Millainen onkaan tämä länsimaat lävistävä konsepti ”hauskanpidosta” ja pariutumisen ja bilettämisen niljettävyys erilaisilla tanssilattioilla. Yhdessä yökerhossa soi jopa Un, dos, tres, Maria. Kyllä. Se on totta. Olin siellä, voin todistaa.

Näyttökuva 2017-09-11 kello 7.03.16
Diamontes son eternos. Suba, suba, suba.


Kulttuuritäti meni  järkyttyneenä kotiin virkkaamaan patalappuja. Mieleen ei voinut olla vuotamatta  ulkopuolisuuden tunnetta tihkuvia muistikuvia Iisalmen legendaarisen Los Coyotes -yökerhon tanssilattialta jo vuodelta 1997. Vuorotellen ”nautittiin” Bailandosta ja Ricky Martinista. Tanssilattia oli tahmea ja kengät liimaantuivat siihen kiinni. Kaikkea sitä pitää muistaakin. Shakiraa ei mainita tässä, koska ei pysty.

Ne ajat ovat onneksi ohi, hymähti kulttuuritäti, eikä Profeetoistakaan tartte kuulla pitkään aikaan. Hän rojahti sohvaansa viettämään ihanaa, kotoisaa ja villasukkaista koti-iltaa ja avasi televisiovastaanottimen.

Kyllä vain. Vain elämää, Cheek, Sanni ja Timantit on ikuisia.

Tähän painava tauko.

Sannin esiintyminen, voima ja karisma olivat silkkaa rautaa. Vahva ääni ja oma tyyli puskivat läpi oee- tokaisuineen. Cheekin egoistinen uho oli muunnettu koskettavaan muotoon koulukiusaamisen väkivallasta puskevaan elämisen ja varsinkin näyttämisen haluun. Näihin elementteihin liitettynä reggaeton -biitti taustalla tuntui sopivan ihan mahdottoman huonosti. Vai oliko sen tarkoitus keventää tunnelmaa? Olla ironinen vitsi?

Toivuttuaan version kuulemisesta kulttuuritäti tuli (aamuun mennessä) seuraaviin tuloksiin elämän ja kuoleman aspekteista ja siitä, mikä ihmiskunnan kehityksessä olikaan tähän mennessä mennyt pieleen:

1. Kaikki on Viking Linen syytä
2. Reggaeton

 

Näyttökuva 2017-09-11 kello 6.42.30
Välimerellistä tunnelmaa syventämään pohdintoja. Raphael Sansio: Madonna di San Sisto. 1512.


Tämä on täysin perusteltavissa oleva tieteellinen argumentti, jonka voi huoletta lisätä wikipediaan otsikon ”reggaeton” alle absoluuttisena totuutena ja faktana, jota kaikki kyseenalaistamiset pakenevat. Tarkastellaanpa esimerkiksi viime kesäisen, ihastuttavan, mieleenpainuvan ja syvempiä tasoja sisältävän Despacito -kappaleen lyriikoita. Perustelut seuraavat oheisessa Google Translator™ käännöksessä niistä.

¡Oh! Tú, tú eres el imán y yo soy el metal
Me voy acercando y voy armando el plan
Sólo con pensarlo se acelera el pulso (oh yeah)
Ya, ya me está gustando más de lo normal
Todos mis sentidos van pidiendo más
Esto hay que tomarlo sin ningún apuro

Despacio
Quiero respirar tu cuello despacito
Deja que te diga cosas al oído
Para que te acuerdes si no estás conmigo

Despacito
Quiero desnudarte a besos despacito
Firmo en las paredes de tu laberinto
Y hacer de tu cuerpo todo un manuscrito

(Sube, sube, sube..Sube, sube)

Käännös: Google Translator ™

Oh! Sinä olet magneetti ja olen metalli
Lähden lähemmäksi ja laita suunnitelma yhteen
Pelkästään ajattelemalla se nopeuttaa pulssia (oh yeah)
Olen jo mieluummin tavallista enemmän
Kaikki aistit pyytävät lisää
Tämä on tehtävä ilman mitään ongelmia

Kipinät
Haluan  hengittää kaulaasi hitaasti
Saanen kertoa sinulle asioita korvalla
Jos muistat, jos et ole enää kanssani

Kipinät
haluan riisua hitaasti
Kirjaudu sisään labyrinttisi seinille
Tee koko kehosi käsikirjoitus
(ylös, ylös, ylös
ylös, ylös)

Vaikka atavististen, eläimellisten viettien ja intohimojen ja moraalin, yhteiskuntajärjestyksen ja henkisyyden vastakkainasetelmia on pohdittu uskonnoissa, taiteessa ja filosofioissa maailman sivu, on niitä silti pohdittava taas lisää. Tavallaanhan  seksiaktia kuvaava reggaeton -biitti tuo taustana syvyyttä Sannin esitykseen. ”Miten luokan ainoa neitsyt voi olla huora?” (Siten, että väkivallan kultainen sääntö on: jonkun on kuoltava, jotta muut voisivat elää.)

Näyttökuva 2017-09-11 kello 6.57.59
Ihminen on julma ja lasten keskinen väkivalta perseemmästä kuin mikään.

Ei tuo latinomeininki tässä silti toimi yhtään. Kulttuuritädille tuli nyt paha mieli ja hän antaa Despacitolle ja Sannin elämäntapahtumille viisi lakastunutta voikukkaa likaisessa juomalasissa. Katso koko esitys tästä.

Ps. Kulttuuritädin pipo pääsi melkein valahtamaan silmille ja löystymään kipinöiden näpytellessä. Iloa, tanssia, rakkautta ja timantteja, miembros de la cuadrilla.

 

Suomen musiikkiblogi. Asiaa musiikista ja ihan mistä tahansa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s