Elä, kun olet elossa – Ruusut 555

Ruusujen (feat. Paperi T) uusin sinkkujulkaisu 555 on biisinä yksiselitteisesti kaunis.  Pelkästään, ja puhtaasti. Se on oodi elämälle, kutsu muutokseen ja tärkeä muistutus siitä, mikä on oikeasti tärkeää. Elikkäs:

”Get ready for fate to smile on you and transform the circumstances of your life!” (willowsoul.com)

Näyttökuva 2018-08-12 kello 20.36.39.png

 

”Kun aikasi koittaa, et millään kaikkea mukaan saa kuitenkaan”

Ringa Mannerin sielua raastavan herkkä ääni tulkitsee 555 -biisin kertosäettä koskettavasti. Biisi on haikea, se jotenkin vaikuttaa kuvaukselta rakkaudesta, joka ei jollain tasolla tullut todeksi, ei ollut kokonainen, ehjä, jollain tasolla puutteellinen – joka viittä vaille tapahtui, mutta ei kuitenkaan. Jotakuta pidettiin kädestä, mutta sitten näkyi enää puolet eikä voinutkaan pitää kiinni ja askeleetkin kuuluivat, vain omat. Kappaleesta välittyy vahva ja hellä rakkaus, täydellisen yhteensulautumisen ja erossa olemisen problematiikka, omien rajojen ja rajattomuuksien tuska, kehollisuus ja erillisyys, jotka ovat paradoksissa suhteessa yhdessäolon – tai yhtäolon – kokemuksen kanssa.

”Ammoin soitin sulle aina viittä vaille
Annoin käteni käteesi kuulin vain omat askeleet
Mustan ja valkoisen rajalla
hiljaa vielä kosketin
kun kello viisi viisi viisi vihelsi”

Jotain merkitsevää tapahtuu kello viisi viisi viisi. Muutos. Vailla, viisi vailla, toistuva numerosarja ja 555 -numerosarjalla koko biisin nimeäminen tekee siitä temaattisesti kohosteisen, merkitsevän numeron. Länsimaissa, missä markkinatalousjärjestelmä ja tieteen maailmankuvat hallitsevat, on hengellisenä ilmiönä nousseet ns. enkeliuskomukset. Ne ehdottavat, että toistuvasti kyseisen numerosarjan näkeminen ei ole sattumaa, vaan toisen ulottuvuuden tapa viestiä meille. Soulwillow.com kertoo, että 555 merkitsee pian tulossa olevaa muutosta ja evoluutiota, erityisesti henkisen tietoisuuden laajentumista.

Ensimmäinen merkitys: olet jumalaista, pyhää alkuperää.

555 -numeron näkeminen muistuttaa arvostasi. Olet jumalaisen ruumiillistuma, joka on päässyt kokemaan elämän maan päällä. Elämälläsi on tarkoitus universaalin sielun näkökulmasta, kertoo enkelit. ”555 on voimakas numero ja se edustaa luomisen kokonaisvaltaisuutta. Se on kristuksen numero, yhteisen tietoisuuden numero, pentagonin muoto ja niin edelleen. Sen merkitys on ihmisolennon täydellistymä, joka olet sinä.”

 

Are you suddenly seeing 5:55 when you check the time or did you see 5:55 in a recent dream?  Seeing the 555 repetitive number pattern is not a coincidence. In fact, angelic beings from higher dimensions communicate with us through signs like numbers, feathers, coins and synchronicities. – willowsoul.com

Numerosarjalla on myös muita merkityksiä. 555 on kuvitteellinen suuntanumero, jota puhelinyhtiöt ryhtyivät suosittelemaan 1960 -luvulla tv- ja elokuvaväelle. Sitä käytettiin kohtauksissa, joissa näyttelijä valitsee numeroa. Yksi ensimmäisistä elokuvista, jossa sitä käytettiin, oli tieteiselokuva Pakokauhua vuonna nolla (1962). 555 -biisissä tämä voisi viitata siihen, kuinka kaikki, miten koemme ja tulkitsemme asioita, on heijastusta omista lähtökohdistamme, eräänlaista omaa narratiivia. Siksi on vielä kaksi, ei yhtä eikä nolla, ja tarvitaan dialogia. 555 -biisin dialogissa pohditaan kehollisuutta ja yhdessä ja erillään oloa rakkauden, elämän, hengen ja sielun näkökulmista.

”Eihän meit oo viel ees olemassa
Vain viittä vaille ain todemmassa
kokoomassa, kokemassa, samaan aikaan molemmassa
joten mitä sä meinaat kun sanot en kaikkea mukaan mä ottaa voisi”

 

Näyttökuva 2018-08-12 kello 21.00.57.png
An orgy of looting and lust a day when civilication came to an end. 555 -tietokanta, jossa lueteltu käytetty numero, ja missä elokuvassa sitä on käytetty, löytyy tästä. (En ole varma onko sellaisia elokuvia 555 kpl. Luultavasti.)

 

Kappaleen julkaisuajankohta sattui elokuussa Flow-festivaalin perjantaihin, josta seuraavana yönä menehtyi koko alaa ravistelevasti ja elämän rajallisuudesta tyrmistyttävästi muistuttavasti radiotoimittaja Perttu Häkkinen. Biisi haastaa etenkin tuota kontekstia vasten kuulijansa pohtimaan, miten haluaa elää ja mikä oikeastaan onkaan tärkeää. Kuolemaa, kehoa, sielua ja elämän rajallisuutta. Ja ennen kaikkea sitä, miten nopeasti kaikki voi olla ohi, se joku yhteys niihin keitä täällä on.

Minkä eteen ponnistella elämässä? Elämä on ainutlaatuista ja sinä olet, ja molemmat voivat loppua ja kadota hetkenä minä hyvänsä. Mihinkään ei voi tarttua, ei hetkiin eikä ihmisiin. Mitä silloin jää?

 

Näyttökuva 2018-08-12 kello 20.37.55
Ja silloin yhtäkkiä näin susta vain puolet
enkä tiennyt missä sä oot lantiosta alaspäin

Toinen merkitys: suuri muutos on tulossa.

Rakkaus. ”Voit nähdä tämän muutoksen mahdollisuutena kasvuun. Se voi ilmentyä mitä omituisimpana hetkenä, ja kun se tapahtuu, sinut on kutsuttu tutkimaan itseäsi. Sinulla on mahdollisuus pysähtyä ja ajatella. Mitä sinulle kerrotaan? Mikä on tämän opetus? Mitä universumi yrittää kertoa sinulle? Kaikki tapahtuu sinua varten, ei sinulle,” sanoo enkelit seuraavaksi vitosista.

Eilisen sisältöä et voi muuttaa, huomisesta ei ole mitään lupausta. Tämä päivä on tärkeä, se on sinun. Käytä se hyväksesi.

Näin taas sanotaan eräässä itselle tärkeässä tekstissä ja elämän ohjenuorassa. Melko itsekkään tuntuisia ohjeita, onhan tämä päivä monen muunkin ja läheisenkin. ”Käytä se hyväkseksi”. Mutta lauseeseen onkin kiteytetty enemmän kysymyksiä ja elämänfilosofiaa kuin äkkiseltään voisi ajatella.

Millainen tapa elää yksi päivä on sinun hyväksesi lopulta? Ei varmaankaan sellainen, joka loukkaa jotakuta, satuttaa tai tuhoaa sinua itseäsi, tai joka on moraalisesti tai eettisesti jollain tavalla väärin. Ei sellainen, jonka vietät ilman asioita jotka olisivat tuossa ulottuvillasi, mutta pelkäät syystä tai toisesta tarttua niihin. Päivä, jossa et huolehdi siitä, mitä ymmärrät kehosi, tuon salamyhkäisen psykosielullisbiologisen konstruktion, joka on sinä, hyväksi. Päivä, jona et ole hyvä itsellesi. Mutta kun elät päiviä hyväksesi, olet hyväksi ja iloksi myös muille. Se on ainoa tapa. Näin.

”jos kokonaan kadota suhun mä voisin ei tarvetta olevaan oisi
kokonaan luopua kehosta ainut tapa on pysyä elossa
pidä musta irti, samaan aikaan yhtä ja erossa
olla tasalta tasan, ei yksi tai kaksi vaan nolla.”

Rakkaudella. Irti pitämällä. Täydellisen yhteensulautumisen tunteella. Luottamalla. Keho on maallinen, se maatuu joskus. Materia ei halaa sinua, kun olet yksin. Keho rapistuu, pettää ja jättää eikä materia pidä kädestäsi, jos sairastut ja olet viimeisellä vuoteella. Rahalle ei voi soittaa, kun itkettää. Sitä ei kiinnosta. Se ei ole mitään, eikä tunne tai ajattele mitään. Voittaminen ei tunne yhteyttä, rakkauden kautta, vaikka et ole lähimmaillakaan, tai edes elossa.

Tämä on ihan tärkeä viesti ja sisältö, kun maailma on ohjastettu talouskasvuun samalla kun taistelu resursseista kaikkialla kiihtyy, ja siitä seuraavan taloudellisen ja rakenteellisen väkivallan ja muun oirehdinnan keskellä. Eloonjäämisestä taisteleva ihminen on riskissä menettää ihmisyytensä, kuten esimerkiksi Victor Hugon Kurjat muistuttaa.

”Pussy boy, don’t be talkin’ shit
Oe you can meet this AK-47, it got kick back
’Cause I’m a muhfuckin’ martian, in the heart of a moshpit
Put that boy in a coffin, ’cause the way that he talkin’
Pussy boy, don’t be gawkin’, I ain’t doin’ no barkin’
I’ma let that shit rip, leave his ass in the parkin'” (XXXTentacion, Floor 555)

 

Näyttökuva 2018-08-12 kello 19.54.57
Kurjat on yksi maailmankirjallisuuden voimakkaimpia yhteiskunnan kovaosaisia kuvaava romaani, jolla oli valtava vaikutus koko aikakauden omatuntoon; se oli herättävä taisteluhuuto miljoonille. Romaani rakentuu mahtavan keskushahmon, kuritushuonevangin ja kaleeriorjan Jean Valjeanin, ympärille. Yhteiskunnan ja oikeuslaitoksen vääryydet ovat johtaneet Valjeanin tielle, joka vie tuhoa kohti. Mutta vahva henkinen herääminen antaa hänelle voimia taistella voitokkaasti tuhoutumista vastaan.

 

Samankaltainen tilanne ja resurssien niukkuus riivasivat Eurooppaa ensimmäisen maailmansodan jälkeen. Epäoikeudenmukaisuuden tunteet, totuuden pirstaloituminen, tarkoituksettomuus, näköalattomuus, tulevaisuuden uhkakuvat, luokkakateus, jotka eskaloituivat silmittömään, aivan käsittämättömän massasadismiin ja väkivallan purkaukseen. Victor Frankl on Auschwitzin keskitysleiriltä elossa selvinnyt psykiatrian professori, joka on kirjoittanut kokemuksistaan analyyttisen kirjan Man´s Search for Meaning. Jokin kantoi ja auttoi läpi helvetin – ja se oli rakkaus. Ohi paikan ja ajan.

”ohi paikan ja ajan, en osaa mä muutenkaan olla
ain kerrosten välissä, vaan puolet selvää must saa
sinä niin puhtaan, ei mitään niin valkosta mustaa”

Viktor Frankl kertoo luurangoksi nälällä kidutettuna, marssiessaan jalat turvonneina ja tulehtuneina, ilman kenkiä, lumessa, kilometritolkulla kohti raskasta työmaata, ajatelleensa vaimoaan, joka oli toisessa leirissä. Hän näki tämän kasvot mielessään ja katseen, joka oli siinä hetkessä säteilevämpi kuin punertava aamuauringon valo sysipimeällä pakkastaivaalla.

”For the first time in my life I saw the truth as it is set into song by so many poets, proclaimed as the final wisdom by so many thinkers. The truth – that love is  the ultimate, and the highest goal to which man can aspire. The salvation of man is through love and in love. — For the first time in my life is was able to understand the meaning of the words: ”The angels are lost in perpetual contemplation of an infinite glory.”

Kolmas merkitys: valinnat.

555, enkelit: ”Sitoudu tekemään oikeita asioita, perustuen rakkauteen ja hyviin aikeisiin. Tee valinnat ja teot oikeista syistä, ja universumi järjestää itsensä niin, että kaikki menee hyvin.” Oikeat ja hyvää aikaansaavat teot tunnistaa ”ihan helposti”. Sitä varten on olemassa hieno, 300jKr. perua oleva teksti:

”Rakasta, ja tee mitä haluat.”

 

 

Suomen musiikkiblogi. Asiaa musiikista ja ihan mistä tahansa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s