Blockfest 2018 – Cledoksen keikka osoitti, että nuoriso ei ole pilalla, mutta maailma on

Maailma on ehkä sittenkin pelastettavissa ja nuoriso tulevaisuus. Cledoksen keikka Blockfesteillä oli pelkkää iloa.
Kansikuva:  Antti Närhi

Kun aktiivisesti maailmanloppuun varautunut synkeä kulttuurihenkilö menee 19 -vuotiaan, nopeasti ja lähtökohtaisesti ilman ulkopuolisten rakenteiden nostetta (tai mitään markkinointia) supersuosioon nousseen räppärin / taiteilijan keikalle, se on vähän kuin kävisi jossain ulkomailla vieraassa kulttuurissa, jonka tapoja eikä kieltä ymmärrä. Siellä ollaan hieman hämmästelemässä meininkiä täysin ulkopuolisena. Samalla toivotaan, ettei aiheuteta vaivaa paikallisille.

Kuten Suomen musiikkiblogi, DJ Ibusal sekä lukuisat musiikkiteokset ja elokuvat, joita blogissa on käsitelty aiemmin ovat todenneet, maailma on ihan kokonaan vaan pilalla, ja tulevan sukupolven tehtäväksi jää fixata tilanne. Aines, joka loikki innoissaan moshpiteissä Cledoksen keikalla loi aurinkoisen kevyttä, vaivatonta ja huoletonta valoa synkkään ja dystooppiseen ennusteeseen, mitä ihan kaiken suhteen tulee.

Ensinnäkin Cledos. Tyypin ensimmäinen hitti Töis oli myös ensimmäinen ikinä tehty biisi, ja kaveriporukka, joka hengaa ja luo asioita yhdessä, ei aseta tekemiselle mitään totuttuja rajoja. Krediitit ja tittelitkään eivät kiinnosta, kuka tahansa voi olla ja osata mitä vaan. Yleisesti ottaen byrokratiaan ja niuhotukseen tukahtuvan aikuismaailman rajoitteet on jotain, mitä ei ajattelussa ollenkaan tunnisteta. Muoti ja vaatesuunnittelu ovat jo hanskassa, ja Ylex:n haastattelussa paikan päällä Cledos kertoo, että voisi suunnitella vaikka huonekaluja. Asenne ei tunnu olevan ollenkaan pyrkyrimäisen kunnianhimoinen, mutta ei myöskään millään tavalla passiivinen. Koko ”yrittämisen” kela on vaan ihan irrelevantti, eikä ole tullut edes mieleen.

Kaiken energian ja virran salaisuus on hänen itsensä mukaan vesi. (Cledos ei käytä mitään päihteitä.)

Näyttökuva 2018-08-20 kello 9.22.04.png
Tälläst soossii ei oo nähty yhtään kellään ya Kuva: Instagram @cledoos[/
Mutta mitä itse musiikkiin ja sen sanomaan tulee, kaikki eivät tykkää. Se kun on trappia, sitä säksätystä, pelkästään vaatteista ja rahasta.

Ja niinhän se onkin. Sanoitusten aiheena on usein merkkivaatteet ja raha. Monien näiden nuorten artistien tapa tehdä on kuitenkin, ehkä osin tiedostamattakin, tärkeää heijastetta siitä maailmasta, joka heille on kasvupaikaksi annettu. Ylen äskettäin julkaisema artikkeli kertoo, että esimerkiksi koulukiusaaminen ei keskitykään enää ulkonäköön tai perheen uskonnollisiin tai poliittisiin ideologioihin, vaan yksinkertaisesti rahaan. Rahalla saa mitä vaan, ja ilman sitä joutuu kadotukseen, on oppi jonka ympäristöä tarkkailemalla on lapsena saanut. Köyhä kuuluu kyykkyyn, ja sille voi tehdä ihan mitä vaan.

Lyriikoihin ei todella kannata suhtautua ylenkatseella. Ne kertovat tärkeää viestiä maailmasta, jossa elämme. Jopa Tekashi 6ix9inen tyyppiset artistit tai Slim Millin provosoiva meininki ovat heijastetta ja commentary siitä, millainen yhteisömme todellisuudessa on, ja millaisilla laeilla ja säännöillä se niiden virallisten liirumalaarumien alla ihan oikeasti tuntuu toimivan. Huomiotalous, provokaatio ja trollit tekevät rahaa. Rikoksetkin on ok. Mikään tai kaikki ei välttämättä ole totta. Totuuden konsepti on jotenkin kadonnut ja ostettavissa. Valta on siirtynyt jonnekin toisaalle.

Mutta Cledoksella biitit ovat timanttisessa kuosissa ja sanoitukset kuulostavat hyvältä. Ne ovat puoliksi englantia suomalaisittain, toistaen alkuperämaansa ja vallitsevien olojen teemoja. Fiilis on kuitenkin itsevarma ja liikoja miettimätön, ja musiikki kuulostaa hyvältä. Positiiviselta, notkealta, ajankohtaiselta ja energiseltä. Ig -stoorissa Cledos  hyppää voltin rampilta ennen keikkaa. Lavalla on pomppulinna, jossa Cledos käy välillä pomppimassa sen lisäksi, että loikkii ympäriinsä koko setin ajan.

Kun helmikuun Valoa -festarin keikalle ei ollut eksynyt vielä Cledoksesta innostunutta väkeä kuin kourallinen  ja ihmiset seisoskelivat lähinnä ihmettelemässä, että ahaa, hän hyppii, kontrasti tuhansien ihmisten lauantaiseen Blockfest -keikkaan on todella raju.

Teltta on aivan tukoten täynnä nuoria ja nuoria korkeintaan 20 -vuotiaita, jotka todellakin tietävät mihin ovat tulossa ja mitä odottaa. Ja sitten he tekivät sen. Siis yleisö ja Cledos. Yhdessä.

Tukotuksesta huolimatta kaikkialla on väljää. Ihmisten seassa pääsee liikkumaan eteen- ja taaksepäin ihan sujuvasti. Kukaan ei tuupi, töni, tunge eturiviin, mulkoile, anna kyynärpäätä. Liikkuminen on ok. Ihmisillä ei ole tuoppeja, eikä myöskään kannabis haise teltassa, edes anniskelualueen puolella. Lähtökohtainen yleisfiilis on kevyt, toiset hyväksyvä ja iloinen.

39580529_336580820249083_287399557677973504_n.jpg
Raikasta ja mukavaa.

Se on myös energisesti latautunut. Tänne on selkeästi tultu pitämään hauskaa. Kun keikka alkaa, lavalle ilmestyy rautaisen itsevarma ja ammattitaitoinen porukka. Show käynnistyy ihan omia aikojaan ilman minkäänlaista ohjaamisen tai ponnistelun tarvetta. Katon irrottava huuto ja ensimmäiset moshpitit lähtevät liikkeelle välittömästi, ja ne jatkuvat hiekka pölisten läpi keikan. Ihmisten kasvoilta kuvastuu riemu yhdessä olemisesta, yhteisestä jutusta ja toisista ihmisistä.

Tänne ei olla tultu palvomaan Cledosta, Töis -crewiä eikä ketään muutakaan, vaan yleisesti olemassaoloa ja elämää. Jatkuva moshpitteihin siirtyminen ja niiden purkautuminen ei  aiheuta tönimistä, tuuppimista eikä mitään ikävää. Väki soljuu kuin vuoripuro hyväntuulisesti ja innoissaan taakse- ja eteenpäin ja pittien välillä jengi ei seiso tuttuun tapaan kasvot lavalle ja sen tapahtumiin päin, vaan tanssii porukoissa keskenään.

Aika kuluu kuin siivillä, ja sitten keikka loppuukin. Nuoriso soljuu ulos teltasta samalla puro -efektillä. ”Vittu miten kova”, sanoo ohikulkeva tyttö ja jatkaa kohti seuraavaa seikkailua. Aurinko paistaa loppukesän alkuillassa, tennarit nousevat keveästi ja epäilemättä kaikkien hampaat on myös pesty.

Keikan henki, ”Cledos -ilmiö”, on enemmän kuin tervetullut. Väljä, hyväksyvä, reilu, takuuvarma kaiken sujumisesta, vesipurolla toimiva. Se tulisi välittömästi laajentaa ja ottaa käyttöön kaikkeen tekemiseen yritysjohtamisesta politiikkaan, kouluihin ja päiväkoteihin koko maassa.

Mutta ehkä se on se juttu, minkä he sitten itse tekevät, kun aika on.

View this post on Instagram

Who else could do this shit in Finland¿¿

A post shared by CLEDOS (@cledoos) on

Suomen musiikkiblogi. Asiaa musiikista ja ihan mistä tahansa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s