Ei koskaan enää – Mercedes Bentson suorapuheinen tarina antaa äänen monille

… ja lisäksi mallin ja esikuvan selviämisestä, omien rajojen palautumisesta ja ihmisarvosta. Kannen kuva: Aino Suni

Rakkautta & Anarkiaa -festivaaleilla ensi-iltansa saanut Ei koskaan enää on Aino Sunin ohjaama ja käsikirjoittama dokumenttielokuva rap -artisti Mercedes Bentson elämästä. Ansiokas elokuva käsittelee ihmisyyttä ja voimaa rehellisen ja iholle tulevan eleettömästi.

Mercedes Bentso  eli Linda-Maria Roine on rap -artisti, joka seurustelee elinkautista suorittavan murhaajan kanssa. Dokumentin aiheina ovat hyväksikäyttö lapsena, elämä narkomaanina, raju, mielipuolinen parisuhdeväkivalta, tyttönsä hylännyt isä. Syvenevästi päihderiippuvaiset tuottajat, elämän, levyn ja uran lepääminen miesten käsissä, rap -musiikkialan miehinen rakenne. Naiseus.

Kuulostaa aivan kauhealta. Asioita, joista ei pitäisi selvitä, tai ei yleensä selvitä säälimättä räpätään, kerrotaan ja näytetään katsojalle. Säälimätön kerronta onnistuu kuitenkin välttämään liian psykologisoinnin, ei ajaudu liikaan näyttämiseen eikä epämääräisiin tunnemässäilyihin. Tarina on karu, mutta sen keskiössä on hyvä ihmisessä. Ja mikä parasta, kaikki on totta.

Viiden vuoden aikana kuvatusta yli sadan tunnin materiaalista on saatu juuri sopivasti lankoja auki jättävä ja niitä yhteen sitova, liikaa selittelemätön ja silti jännitteeltään vahva ja onnistunut kokonaisuus. Linda on tullut miehen ja miehisen vallan, päihteiden ja väkivallan alas painamaksi kerta toisensa jälkeen. Oman raittiuden ja irrottaumisen voimalla hän eheytyy ja kasvaa lyhyin otoksin, mainiosti rytmitetyin jaksoin ja leikkauksin vuodesta toiseen, ja kasvaa tärisevästä narkkarista sisäiseen vahvuuteen ja itsevarmaan säteilyyn, joka on todellista. Paradoksimaisesti hyvä ja hyvin kohteleva parisuhde ja rakkaus löytyy lopulta murhasta elinkautista kärsivän, myös huumesodat ja rikolliset kuviot taakse jättäneen Jannen luota.

Olin ensimmäinen nainen ketä sä oot koskaan lyöny,
Nyt mä kerron sulle mitä päätin sinä yönä –
Olit viimeinen mies, jonka annoin mua lyödä
Mä annan sulle anteeks, annoit mulle uuden elämän
Jossa mun et tarvi mitään enää koskaan pelätä.

Halki tarinan Lindan oma voima, puhtaus, oikeudentunto ja sisäinen kauneus hehkuvat kaiken loan keskellä kuin säteilevä dynamo.

Elokuva on tärkeä puheenvuoro syrjäytymistä, väkivaltaa ja päihteitä sekä toisaalta naisten ja vähemmistöjen asemaa pohtivaan dialogiin ja politiikkaankin.

Se näyttää konkreettisesti ja selkeästi, kuinka huumeiden ja niihin liittyvän käytöksen ja rikollisuuden alla on arvokkaita, tuntevia, luovia, rehellisiä ja vahvoja ihmisiä. Päihde tekee kaikista samanlaisia – koukussa ollessaan kaikki käyttäytyvät kaavamaisen samalla tavalla. Muodostuu ikään kuin kemiallinen persoona, kupla, jonka sisällä todellinen ihminen on vankina. Raittiuden ja eheytymisen tien valitsevan Lindan oikean oman itsen kuoriutuminen esiin onkin dokumenttielokuvan upeasti loppua kohden vahvistuva, vääristyneitä rakenteita ja maailmojen eroja korostava punainen lanka.

Lindan kohdalla omien rajojen vakava rikkominen ja kokemus siitä, että on kuin punahilkka metsässä, missä turvallinen mummo voikin olla susi, ja ainoa ystävä saattaa olla satunnainen metsästäjä, eli menetetty luottamus aikuisiin ja omaan perusturvaan, arvoon ja siitä myöhemmin seuraava siirtymä yhteiskunnan ulkopuolelle, tapahtuvat jo varhaislapsuudessa.

Äidin kanssa käydyn dialogin kautta käsitelty lapsena kerhossa koettu, tutun ohjaaja-aikuisen tekemä hyväksikäyttö on syvästi koskettava osa tarinaa. Tapa, jolla äiti ja tytär asian käyvät läpi yhdistettynä elokuvan kuvitukseen puhdistaa Lindan lopullisesti loasta. Rakkaus tulvii valkokankaan läpi ihan omille verkkokalvoille ja siitä koko kehoon asti. Ylipäänsä tämä jakso, jossa Linda käsittelee omaa kehoaan ja tunteitaan sitä kohtaan eheyttävän, visuaalisesti upean luonnon helmassa tehdyn valokuvauksen ja pikkutytön kerhokuvauksen kanssa on koko elokuvan vahvimpia.

metsaruumis
”Minulla ei ole ruumiinosaa, joka ei olisi kokenut väkivaltaa.” Kuva: Aino Suni
lampi.jpg
Kenen keho? Kuva: Aino Suni


Ei koskaan enää
tuo pienin keinoin väkevästi framille, kuinka tällaiset, arvonsa, luottamuksensa ja oman kehonsa menettäneet lapset ajatuvat luontaisesti sen luokse, kuka vaikuttaa vahvimmalta, ja turruttavat helposti oloaan päihteillä. He elävät toisessa maailmassa keskellämme. Siinä katsotaan aamuisin autoilla töihin meneviä ihmisiä kuin toisessa todellisuudessa, ja mennään itse vessan sinisiin valoihin makaamaan huumeissa. Elämä tuntuu jännittävältä ja vapaalta, vaikka sen kääntöpuolena on silmitöntä väkivaltaa, verta, rikollisuutta, arvojen ja moraalin katoamista, hyväksikäyttöä, ihmisarvon rapautumista, mielen hajoamista, kehon rapautumista, köyhyyttä ja kaikkien inhimillisten osa-alueiden rappiota, kuolemaa.

Yhtä taidokaasti leffa tuo esille, että tähän kehityskulkuun ei tarvitse alistua, ja vaihtoehtoja on. Lindan oman tarinan kertominen on rohkea teko, ja arvokas lahja monille.

Räpätessä Mercedes Bentson vaivaton ja omanlainen flow on tyyni ja vahva, ja taidokkaat, runolliset ja raa´an suorapuheiset lyriikat ovat paitsi ansiokkaita tekstejä, myös väkeviä itsensä uloskirjoittamisia vääryydestä ja pahasta. Niistä kuka tahansa voi ammentaa voimauttavaa energiaa itseensä. Ja olla maailman ihanin tyttö.

Ei koskaan enää -dokumenttielokuva. Ohjaus: Aino Suni, Kuvaus: Mikko Parttimaa, Aino Suni, Leikkaus: Jussi Sandhu, Äänet: Pinja Mustajoki, Tuottaja: Elli Toivoniemi / Tuffi Films. Rooleissa: Linda-Maria Roine, Riitta (Lindan äiti), Janne Raninen, Seppo Lampela.

Elokuva lähtee syksyksi useamman paikkakunnan näytös-, keskustelu- ja klubikierrokselle (Turku, Tampere, Oulu). Klubikeikoilla mukana on myös muita artisteja, mm. Rauhatäti ja Jontti & Shaka. Tiedote kampanjakiertueesta Tuffin sivuilla.

Suomen musiikkiblogi. Asiaa musiikista ja ihan mistä tahansa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s