Nuoren Henrikin kärsimykset

”Joudumme usein sekä itsessämme ahtaalle/niin kuin myöskin joudumme ahtaalle/oman itsemme ulkopuolelta tulleiden paineiden kautta”
HENRIK!, Vanha testamentti: Taidemimmi

Joudumme itsessämme ahtaalle

”Taide on narsistinen psykoosi”, ilmoittaa 20 -vuotias teologian opiskelija, keskeiset festarilavat valloittanut (ja osalta ulos lentänyt) entinen trap -artisti, alastomuudesta, tavaroiden heittelystä ja yleisestä sekoilusta kuuluisa sukupuolisiveellisen pahennuksen aiheuttaja, HENRIK! (ent. Versace Henrik, os. Janne Ahtiainen) featissaan Pykärin ”Hankitaan yhteinen koira” -sinkulla.

Nyt kun Michael Kors on ostanut muotitalo Versacen kauppahintaan 1,83 miljardia euroa, on Henrikin myynyt sielunsa punkille ja pudottanut Versacen taiteilijanimestään. Vanha testamentti on uudella artistinimellä HENRIK! Eevil Stöön levy-yhtiölle levytetty lofi-punk -levy, joka sai dadahenkisessä Rumban arviossa 0,0/10 pistettä. Vastustus, mitätöinti, halveksunta sekä tätien ja setien närkästys on laajamittaista ja yleistä. Ja siihen on kaikesta päätellen mitä voimakkaimmin myös pyritty.

Vanhan testamentin levynjulkkareita vietettiin Kutosella 18.1.2019. ”Keikalla” keskitysleirien juutalaisvangeista muistuttaviin raita-asuihin pukeutuneet, kaljuksi ajellut laihat nuoret miehet järjestävät kummallisen lihallisen performanssin, jonka eritteenä herää kysymys, että mistä on kysymys. Levyn kannessa on gothiin ja dark waveen viittavaa logo, jossa rasismi halutaan murskata. Seitsenpäinen ilmestyskirjan peto, hirtetyt hahmot, lihallista kipua aiheuttavat rangaistusvälineet ja kannen kuvassa oleva Pantone -värikoodi, joka viittaa punaiseen koralliin, julistavat elämän ja elossa olemisen lihallista kipua ja triumphia.

”Antaakaa mun vittu tehä mitä mä haluun
äää
vittuu”

HENRIK!, Taidemimmi

näyttökuva-2019-01-19-kello-11.49.48.png
Lohikäärme on Raamatun Ilmestyskirjassa esiintyvä hahmo. Se on suuri, tulipunainen ja seitsenpäinen. Sillä on kymmenen sarvea ja seitsemän kruunua päissään. Ilmestyskirjan 12:ssa luvussa lohikäärmeen kerrotaan pudottavan kolmanneksen tähdistä maahan, yrittävän tappaa taivaan kappaleisiin pukeutuneen naisen lapsen ja sotivan enkelien kanssa, minkä seurauksena lohikäärme ”syöstään maahan”.

 

Joudumme ahtaalle oman itsemme ulkopuolelta tulevien paineiden takia

Järvenpäässä on Henrikin kertoman mukaan vietetty vaihtoehtonuoruutta metsäreiveissä. Metsä onkin mitä oivin paikka muhittaa ajatuksia, kyseenalaistaa tarjolla olevaa todellisuutta ja maailmaa, etsiä ideologioita ja filosofioita, itseään ja olemisen rajoja. Ja kysymyksiä on riittänyt: shamaanihenkinen okkultismi, satanismi, antirasismi, performanssi ja taide ovat Vanhan testamentin kulmakivet. Kirkonpolttajalle on omistettu kokonainen biisi.

”Varg Vikernesin näköinen spurgu
Saatanaa”

HENRIK!, Varg Vikernesin näköinen spurgu

Satanismi  eroaa saatananpalvonnasta, koska se kieltää jumalat. Tai muut jumalat, kuin oman itsen. Se on uskonnollinen, filosofinen ja ideologinen oppi, joka käyttää käsitettä vertauskuvallisesti. Sen rationaalisella pohjalla on käsitys ihmiseläimestä, jolle uskonnollisuus on yksi tarpeista. Ideologian julkilausumissa painotetaan nautintoa pidättyväisyyden sijaan, elintärkeää konkreettisuutta hengellisen haihattelun sijaan, ja tahriintumatonta viisautta tekopyhän itsepetoksen sijaa. Vanha testamentti onkin myös eräänlainen anti-selfhelp -levy vastauksena sekularisoituneeseen todellisuuteen ja siihen, millaisia muotoja ihmisten luontaiset hengellisyyden tarpeet siinä ottavat. Teologin saarnan päättää kappale ”Uskokaa toisiinne.”

Mefistofeles, paholainen on kiehtonut ennenkin. Goethen Nuoren Wertherin kärsimyksistä (saks. Die Leiden des jungen Werthers) tuli suuri vaikuttaja myöhempään ”Myrsky ja kiihko” -suuntaukseen ja romantiikan kirjallisuuteen. Faust on runomittainen näytelmä, jossa taiteilija myy sielunsa paholaiselle, ja saa vastineeksi rajattoman tiedon sekä yliluonnollisia kykyjä maallisen elämänsä ajaksi, mutta alkaa myöhemmin katua kauppaansa. Goethen teoksessa Faust laajenee parabeeliksi, joka koskee koko ihmiskuntaa.

”Faust on renessanssihahmo kahdessakin merkityksessä: hänen tarinansa syntyy tuona aikana ja heijastaa niin yksilökeskeisyyden nousua kuin luonnontieteellisen ajattelun vähittäistä läpimurtoakin; hän on ylitsepursuavan monitahoinen ja energinen pyrkimyksissään. Goethen Faustin nimihenkilöä voidaan lisäksi pitää myös modernin aikakauden symbolina, suorastaan kapitalismin hengen riivaamana voimaihmisenä,” -kirjoittaa Henry Bacon artikkelissaan Kapitalismin henki ja nais-iki-ihanne Goethen Faustissa.

Henrik tuntuu tekevän (omalla itsellään) tutkielmaa kristillisestä synnistä, velvotteista ja säännöistä ja sen vastapainona lihallisuudesta ja vapaudesta, hyvästä ja pahasta, rajoitteiden, vallan ja vapauden aspekteista ja suhtautuvan kaikkeen itseensä viittaavalla ironialla, joka tekee koko touhusta jonkunlaista esitystä ja leikkiä. Ryppyotsaisen vakaumuksellisuuden sijaan Vanhan testamentin satanismi on jonkunlaista…  ikään kuin sarkasnismia. Ja silti hyvin vakavaa, rajoilla olevaa, ihmisestä huolestunutta, taidekiimaista ja mietittyä touhua.

Kyseessä on ehkä jonkunlainen yksilökeskeisyyden ja ajan hengen kertakaikkinen manifesti. (Lisäksi se on myös protesti ja liiketoimi vallitsevassa taloustilanteessa.)

HENRIK! :n performanssia ja levyä on kritisoitu tekotaiteellisuudesta, taiteesta taiteen vuoksi, mitättömyydestä, agendattomuudesta, itsetarkoituksellisesta sekoilusta ja milloin mistäkin. Yhteisöpalvelu Jodelissa ehdotetaan Henrikin sijoittamista suljetulle osastolle. Toisaalta se on myös noussut arvostuksen, kiinnostuksen ja keskustelun keskiöön. Asenne puhuttelee, herättää tunteita ja jakaa mielipiteitä. Soundin arvio ylisti levyä, Hesari kirjoitti ison arvion levynjulkkarikeikasta.

Henrikin taiteellinen toiminta, performanssin ja uskonnollisten ideologioiden nostaminen framille osuu nasevasti ajan henkeen. Liikehdintä maailman mittakaavassa on epävakaata, radikalisoituvaa, polarisoituvaa ja totuuden jälkeistä. Eikä millään tavalla uutta. Esimerkiksi performanssitaiteen alkulähteet, taidesuuntaukset dadaismi ja futurismi asettuvat murrosten ja maailmansotien välimaastoon.

Elävä taulu 

Dadaistiseen henkeen HENRIK! julistaa olevansa ”dadaisti, naivisti, runkkari”, mutta lopputuloksessa käy kuten dadalle ylipäänsä. Alkuperäisten kannattajiensa mukaan dada ei ollut taidetta, se oli antitaidetta. Dadan tehtävä oli olla kaiken sen vastakohta, mitä taide edusti. Taiteeseen kuului estetiikka. Dada hylkäsi sen. Jos taiteen tehtävä oli olla sovittelevaa, dadan tehtävä oli loukata. Kuitenkin dadasta tuli taiteen ja maailman kommentaattori, joka siten muuttui itsekin taiteeksi.

vanhatestamentti
Tärähtänyt meininki?

 

HENRIK!:n antitaide, loukkaaminen, performanssi tai sekoilu edustaa myös kaikuja, tahallisesti tai tahattomasti, futurismista ja sen manifestista. Myös futurismi halveksi kaikkea vanhaa ja perinteistä ja ihannoi modernia. Ennen maailmansotia, koneiden, keksintöjen ja muuttuvan maailmankuvan syövereissä syntyneen liikkeen performansseja koskevassa manifestissa korostetaan autonomisuutta, epätodellisuutta ja epäloogisuutta. Tarkoituksena on aiheuttaa hyökkäys hermoille ja saattaa yleisö ”unohtamaan arjen yksitoikkoinen elämä” ”aistimusten labyrintin” kautta, jota luonnehtii kaikkein raivostuttavin alkuperäisyys odottamattomin tavoin.

FROM THE MANIFESTO OF THE FUTURIST SYNTHETIC THEATRE

    • The dramatic ’synthesis’, which will take the place of the traditional play, will be ’autonomous, unreal, and alogical’. Although elements drawn from reality will be used, they will be combined according to whim, and the synthesis will resemble nothing but itself. With color, forms, sounds and noises, it will, like the works of Futurist painters and musicians, assault the nerves…. The spectators will be made to ’forget the monotony of everyday life’ through a ’labyrinth of sensations’ characterized by the most exasperating originality combined in unexpected ways

Anticipating the Surrealists, the Futurists declared that discoveries of the subconscious must be brought to the stage. The entertainment would ’symphonize’ the feelings of the public, exploring and revealing those feelings in every possible way.

Ennen Mussolinin Italiaa syntynyt futurismi fiilasi koneita ja konemusiikkia, toisaalta myös taitoa markkinoida ja levittää. Ja senkin HENRIK! tekee omalla tavallaan. Levynjulkkarikeikan vessassa kaksi 19 -vuotiasta tyttöä kertoo Henrikin mainostaneen keikkaa Tinderissä. Profiilissa oli keikan ajankohta, ja kun ”match” syntyi, Henrik lähetti viestin, jossa kehotti tulemaan keikalle. Hän on tunnettu myös some- ja soundcloud -tiliensä tyhjentelystä. Ig -profiilissa lukee hänen itsensä määritelmänä ”uskonnollinen yhteisö”.

Suihinotto ja masturbaatio lavalla herättävät tunteita, mutta se on koko homman idea. Performanssi on taiteena ollut viime vuosina suomalaisille melko tuntematon, marginaalinen taidemuotona, jonka tuntee vain pieni, nykytaiteeseen perehtynyt yleisö.  Nyt  HENRIK! tuo sen isommin framille, omalla tavallaan.

Varoittavat esimerkit

M.A.Numminen ja yhtye Viisi vierasta miestä osallistuivat 1966 Jyväskylän kesässä taideteollisen oppilaitoksen opiskelijoiden järjestämään tapahtumaan otsikolla Visuaalinen varietee. Popvärein somistetut fallospatsaat ja sukupuolivalistusoppaiden teksteihin perustuvat jenkat olivat liikaa tilaisuuden järjestäjille ja yliopistolle kutsuttiin poliisit, joiden avustamana kulttuuripäivien puheenjohtaja lopetti esitykset. Tapahtuman järjestäjät katsoivat Visuaalisen varieteen rienaavan sukupuolikuria ja säädyllisyyttä.

”Rock´n´rollin jumala se on M.A.Numminen
M.A., M.A., M.A”

HENRIK!, PMA

Suomessa ensimmäinen performanssi, jota kutsuttiin nimellä happening, järjestettiin amerikkalaisen ohjaajan toimesta 1963. Kutosella, 2019, tapahtumaa ei keskeytetty.

Keikkakokemus oli innostava, epäilyttävä, kummallinen, loukkavaa, ajatuksia herättävä, nolottava, hauska ja herttainen. Vanha testamentti on levynä rohkea, kunnianhimoinen, rosoinen, uudistushaluinen, persoonallinen, monitasoinen. Ja se on dynamiittinen lupaus tulevasta taiteenteosta, voimasta.

”Katsokaa
vallankumouksen pilvet ovat nousemassa 
eduskuntatalon tuhkasta verenpunainen feenikslintu kohoaa yllemme 
julistaen aivan uudenlaista manifestia
kapitalistien fasadit kaatukoon miekkamme terästä
ja kukoistakoon kumouksellinen aatteemme silloinkin kun tekomme unholaan jäävät”

HENRIK!, Helsingin yliopisto

Jääkäämme odottamaan mahdollista tulevaa HENRIK!  folk -levyä.

 

 

Suomen musiikkiblogi. Asiaa musiikista ja ihan mistä tahansa.

1 Comment

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s