Ignorance Is Fear, Silence Is Death – nuorena kuolleen Keith Haringin teo(kse)t säteilevät suoraviivaista energiaa ja puhetta

Hyvien puolella, kyseenalaisilla keinoilla? Vuonna 1991 AIDSiin menehtynt Keith Haring on ehkä yksi legendaarisimmista poptaiteilijoista, joka rakensi siltaa street artin, tavallisen ihmisen ja korkeakulttuurin välille. Haringin taiteellinen ura kasvoi New Yorkin metron piirroksista teoksiin, jotka tunnetaan kaikkialla maailmassa. Hän itse ei elinaikanaan ehtinyt nauttia työnsä valtavan menestyksen hedelmistä.

 

Mellakoiva, hassu, hurja. Tällaisilla sanoilla voisi kuvata vuonna 1959 Pennsylvaniassa syntynyttä Keith Haringia. ”Manic draftman” -nimelläkin tunnettu Haring rakastui piirtämiseen jo lapsena. Dr. Seussin radikaalin poliittisetkin kuvitukset ja hahmot sekä Walt Disneyn luoma animaatio- ja piirrosmaailma ja epäilemättä myös samaistuttava elämäntarina uran alkuvaiheen haasteista, konkursseista, köyhyydestä, ympäristön torjunnasta ja koiranruualla elämisestä puhuttelivat Haringia.

Näyttökuva 2020-01-09 kello 9.27.17.png
Seuss cartoon for PM, July 1941 (Credit: UC San Diego Library)
Näyttökuva 2020-01-09 kello 9.35.39.png
Kuva ensimmäisestä Mikki Hiiri -animaatiosta, joka oli nimeltään Plane Crazy. Walt Disney loi sarjakuvan Ub Iwerks :n kanssa ja se julkaistiin vuonna 1928.

Valmistuttaan lukiosta vuonna 1976 Haring opiskeli hetken Pittsburghissa kaupallista- ja mainospiirtämistä,  tajuten pian että halusi viedä omaa uraansa toiseen suuntaan. Hän jätti koulun kesken kahden lukukauden jälkeen. Haring kulutti aikaansa tutkimalla muita ihailemiansa ajankohtaisia taiteilijoita, kuten Andy Warholia ja löysi uuden intohimon suuren yleisön, tavallisten ihmisten ja oman taiteensa yhdistämisestä. Hän muutti New Yorkiin 1978 ja opiskeli siellä kuvataiteilijaksi School of Visual Artissa. Kaupungin kukoistava graffiti -kulttuuri ja undergroundskene avasivat oven selälleen Haringin kiihkeälle luomisen tarpeelle.

Haring alkoi järjestää yksityisiä taidenäyttelyitä ja performansseja pienissä venueissa, joissa kaikkein ajankohtaisimmat kirjailijat, taiteilijat ja artistit hengailivat, ja käytti metrotunneleiden mustia tyhjiä mainosalueita ”kankaana” teoksilleen. Hän käytti liitua ja täytti kaupallisen tilan kantaaottavilla kuvilla, joiden selkeät viivat, sarjakuvamaiset muodot ja yksinkertaisuus muodostuivat Haringin tunnusomaiseksi tavaramerkiksi. Osa kuvista toimi eräänlaisina allekirjoituksina tai tägeinä: haukkuva koira, säteilevä vauva, tanssivat ihmiset. Haring tuli pian tunnetuksi taidemaailmassa, ja myös viranomaisille, jotka tietenkin yrittivät pitää huolta maksetusta mainostilasta. Haringin mielestä ihmisillä oli oikeus taiteeseen.

80 -luvun puoliväliin mennessä Haring kuitenkin loi jo mainoksia ja valtavia muraaleja ympäri maailman, esimerkiksi Berliinin muuriin. Hän teki yhteistyötä ihailemansa Andy Warholin, Kenny Scarfin ja Jean-Michel Basquiatin kanssa ja oli syvällä seurapiireissä.

Näyttökuva 2020-01-09 kello 10.06.31.png
Jean-Michel Basquiat: Untitled (Black Athlete) Repro, 1982. Basquiat menehtyi heroiinin yliannostukseen kolmekymppisenä.
Näyttökuva 2020-01-07 kello 18.28.35
Crack is Wack -seinä New Yorkin Harlemissa. Keith Haringin teokset ottivat usein kantaa suorasanaisesti.

 

”Haring’s major public artworks have become synonymous with New York: the stark Crack is Wack wall in East Harlem; the joyful figures that play over the Carmine Street pool; and the far more risque scenes – giant penises, ejaculate, anal sex – that adorn the men’s bathrooms at the LBGT Centre. His work was often radical and political, imbued with queer symbolism and popping colours; he designed fliers for anti-nuclear protests, and was outspoken about Aids, apartheid, racism and the mass media”, kirjoittaa Steph Harmon The Guardianissa. ”It was a heady, glamorous time in Manhattan, at the Mudd Club, Club 57, the Fun Gallery. They were mingling with Warhol, Yoko Ono, William S Burroughs, Fab Five Freddy and Grace Jones. Vasquez was an emerging DJ – G-Bo The Pro – and was star struck more than once. “Be careful with her,” Haring joked when he introduced his friend to Basquiat’s girlfriend, Madonna.”

Ajan henki oli iloinen, hurmoksellinen, kaupallistuva ja tulevaisuususkoinen. Hiphop ja rap -kulttuuri eli suurta nousun aikaa jenkeissä. Keith Haring muistetaan myös collabeista Run DMC :n kanssa Adidaksen Superstar -tossun markkinoinnissa, Swatch -kellojen grafiikoista ja Absolut Vodkan mainosjulisteista. 1985 Haring teki yhteistyötä Grace Jonesin kanssa musiikkivideolla I´m not perfect!
ja järjesti siihen liittyen performansseja Paradise Garage -diskossa, joissa Jonesin keho oli kauttaaltaan täynnä Haringin kuoseja ja kuvioita. Myös osaltaan tabuja rikkonut Madonna esitti Like A Virginin televisiossa pukeutuneena Haringin takkiin. Nyt jo koko maailman tuntema taiteilija avasi oman liikkeen nimeltä Pop Shop New Yorkin Sohoon vuonna 1986.

Haring sairastui ja sai AIDS -diagnoosin 1989. Hän teki viimeisinä vuosinaan näyttävää työtä myös sairaudesta avoimen puhumisen, valistuksen ja tietoisuuden suhteen ”AIDS crisis” -aikana ja perusti Keith Haring -säätiön, joka rahoitti AIDS -järjestöjä ja tuki menehtyneiden lapsia.

Keith Haring menehtyi 31 -vuotiaana vuonna 1990.

Haring sai valtavan määrän variaatioita aikaan näennäisesti hyvin rajoittuneesta määrästä puhtaita perusmuotoja ja yksinkertaisesta tyylistään. Paksu, yksinkertainen viiva, vauhti ja varmuus, jolla hän teki kertavedolla teoksensa ei äkkiseltään tunnu miltään monimuotoisuuden lähteeltä, mutta teokset ovat täynnä ällistyttävää vaihtelua ja yllättävyyttä. Hänen alkuperäiset taidenäyttelynsä sijaitsivat UV -valaistussa gallerian kellarissa vasten hohtavan puna-keltaista, raidallista seinää, musiikki aivan täysillä. Haring piirsi tarinoita ja vertauskuvia, röyhkeän seksuaalisia pareja, lähes keskiaikaisia kidutusskenaarioita, hirviöitä, Bosch -henkisiä penisolentoja, enkeleitä ja matoja, lentäviä pääkalloja ja pieniä, riekaleiksi revittyjä ihmisiä. Tunnelma joissain teoksissa on lähes Dantemainen, apokalyptinen.

Haringin vastusti maailman pahaa pursuavalla ilolla, energialla ja suoraviivaisuudella ja teki konkreettisesti oman elämäntyönsä sen eteen. Hänen teoksensa ja tapansa elää vastustavat olemassaolollaan ja viestiltään vaikenemista ja pelkoa, kaikkea toisen ihmisen alistamista ja väärää vallankäyttöä – ne ovat railakkaita huutomerkkejä rasismista, huumeongelmista, aseista, seksuaalisuudesta, tasa-arvosta ja ihmisoikeuksista. Siinä hänen nerokkaat, visuaaliset, yksinkertaiset, ylivoimaiset, sietämättömät ja energiset aseensa rauhan, vapauden ja monimuotoisuuden, elämän puolesta.

Ja sellaisena hän on yhä ja juuri nyt todella ajankohtainen.

Näyttökuva 2020-01-07 kello 18.09.09.png
”A public has a right to art.” 
Näyttökuva 2020-01-07 kello 18.12.07
Keith Haringin teoksia on nähtävissä Suomessa Tampere -talon kesänäyttelyissä 2020.
Näyttökuva 2020-01-07 kello 18.14.13.png
80 -luku on täällä, ainakin sen perintö ja sitä kantsii miettiä.
Näyttökuva 2020-01-07 kello 18.15.46.png
What is making? Being is making.

 

 

 

Haringin teoksia on nähtävillä Suomessa Tampere-talon kesänäyttelyissä 24.6.-18.8.2020.

Tampere-talossa avautuu 24. kesäkuuta 2020 kaksi merkittävää näyttelyä, jotka koostuvat Keith Haringin julistetaiteesta ja saksalaisen Ralph Larmannin loistokkaista valokuvista rock- ja popmaailman supertähdistä. Näyttelyiden käytännön toteutuksesta vastaa arkkitehti Taina Väisänen. Hän on aikaisemmin suunnitellut mm. Tampere-talon Muumimuseon näyttelyn sekä Andy Warhol Posters (1928-1987) -näyttelyn Tampere-talossa kesällä 2019. Molemmat kesän 2020 näyttelyt ovat auki 18. elokuuta saakka ja ovat osa Tampere-talon 30-vuotisjuhlavuoden ohjelma- ja tapahtumatarjontaa.
Suomen musiikkiblogi. Asiaa musiikista ja ihan mistä tahansa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s