Cledoksen Ceissi -coconaisuus on parasta mitä (suomiräpille) on tapahtunut koskaan*

*Kyseessä ei ole täysin puolueeton ja objektiivinen mielipide vaan syvän empiirisen,  tilastollisen ja laajaan lähdeaineistoon perustuvan tieteellisen tutkimuksen tulos. 

Draaman kaari kiinnostaa. Cledoksen CEISSI -albumi ja sitä täydentävä  lyhytelokuva ovat enemmän kuin levy ja leffa – koko homma on Ceissi, ilmiö. Ceissi – lyhäri ottaa askelen ”pitkien musavideoiden” eli visual albumeiden ohi. Se on leffa, jossa on juoni ja dialogia  – tai ehkä myös musikaali kolmen musiikkivideonsa voimin.

Postmodernisti Ceissi – leffa yhdistää ja ylistää musiikkia, trap- ja rapkulttuuria, muotia, elokuva- ja popkulttuuria, -historiaa ja sarjakuvaa. Mielleyhtymien ja viittausten tiheydestä ja runsaudesta huolimatta Ceissi on silti yllättävän henkilökohtainen, vilpitön, tekijöidensä näköinen ja päästää lähelle.

Vahvat värit ja valot, huolellisesti valitut lokaatiot, puvustus, rekvisiitta ja ohjaajan valitsemat kuvakulmat luovat vahvoja assosiaatioita ja tuovat mieleen esimerkiksi Quentin Tarantinon Pulp Fictionin (1994) värimaailman ja henkilöhahmot – erityisesti naispäähenkilö, hiustyyliä myöten. Pulp Fiction tunnetaan sen monenkirjavasta dialogista, ironisesta huumorin ja väkivallan sekoituksesta, epälineaarisesta tarinasta sekä runsaista viittauksista muihin elokuviin ja popkulttuuriin – en mä tiedä, mutta jotain samaa Ceississä on. Ja miten ihmeessä Helsingin Kalasatama on saatu näyttämään Gotham Cityltä pilvenpiirtäjineen missä on aina ikuinen (sateinen) yö?

Ceissin käsikirjoitus ei turhia rönsyile eikä runoile – mutta sen kirjavuuden tuntu on tekstin latautuneisuudessa. Jokainen tarkkaan punnittu sana ja kuva vie paitsi tarinaa eteenpäin, on täynnä viitteitä myös muihin viimeaikaisiin biiseihin ovikoodeineen, jopa musavideoihin ja cover artiin loppukohtauksessa.

Pian katsoja huomaa, että elokuvassa on ”kolme” päähenkilöä. John Travolta -henkinen pukucledos eli Cledos (itsevarma, elegantti, järkevä, romanttinen ja menestyvä), Joker -henkinen pipocledos eli myös Cledos (raakaa voimaa ja rellestystä, kultahampaat, kateellinen ja vihaa & vainoaa pukucledosta jostain syystä – törkeä ja väkivaltainen machohahmo) ja Uma Thurman / Mia Wallace -henkinen mystinen tumma naishahmo (todella mystinen ja hiljainen, mutta oudolla tavalla tuttu ja ilmeisesti molempien tyttöystävä tai jotenkin vuorotellen. )

Näyttökuva 2020-08-17 kello 22.41.24
sori ku ei nähty eilen mut voin ehkä selittää
Näyttökuva 2020-08-17 kello 22.44.00
peräkontissa ei todellakaan saa matkustaa
Näyttökuva 2020-08-17 kello 22.55.08
hups tähän piti tulla kuva leffan viimeisestä kohtauksesta

Musiikin ja dialogin välinen liukuma toteutuu lyhärissä upeasti ja vaivattomasti  – ei vaihdosten jättimäistä kiusallisuutta, joka leijailee usein musikaalien yllä, kun yhtäkkiä kesken jutustelun ja juonen aletaan laulaa ja tanssia. Vaikea laji, jossa Ceissi onnistuu hienosti. Samalla levyllä sellaisenaan tyrmistyttävä biisi saa sekunnissa tuhansia uusia sävyjä, kun se onkin ”vastustajan” esittämää tekstiä tai ajatuksenvirtaa. Perinteinen battle -henkinen ”mä olen paras / sulla ei riitä”, ”tilaa on vain yhdelle”, ”huipulla yksinäistä yksinään” -räppiaihe saa yllättävän (itse uskon yllätyksiin) ja freshin uuden kulman, kun sitä ryhtyykin ajattelemaan myös artistin pään sisäisenä dialogina itsensä kanssa.

Siis olettaen että molemmat leffan ”Cledokset” on se oikea Cledos ja sama henkilö.

Ja tässä piileekiin lyhytelokuvan suurin vaara tiellä, jota se on päättänyt lähteä juoneltaan ja aiheiltaan kulkemaan. Artistin yksityisen ja julkisen välinen ristiriita – kiertue -elämän ja starauden ja toisaalta yksityiselämän rakkauden ja parisuhteen välinen ”sota” on aiheena tosi tuttu. Se on keskeisenä juonteena esimerkiksi Cheekin Veljeni vartija -elokuvassa, Sexmanen Sextapella (2naamaa), Iben Luota muhun -biisissä ja vaikka Pyhimyksen ja JVGn tuotannossa. Sisäistä dialogia ja kryptistä vaiheilua sisältää myös koko Paperi T:n tuotanto – kyllä te tiedätte. Kahden tai useamman roolin tai persoonan osan ristiriitaisuus tai kaksoiselämän aihe on läsnä popkulttuurin historiassa todella monessa elokuvassa ja supersankaritarinassa Jekyll ja Hydestä Supermaniin ja Clark Kentiin. Kotimaisessakin musiikissa heti tulee mieleen esim Juice Leskisen Kaksoiselämää -klassikko.

Mutta Ceissin versiointi on raikas ja kiinnostava. Se ei muistuta liikaa mitään ollakseen pastissi tai plagiaatti, eikä ota kantaa mihinkään aiempaan, vaan luo aineksista jotain häkellyttävällä tavalla uutta. Häilyvä identiteetti ja pohdinta siitä mitä todella elämältä haluaa ja mikä lopulta on hyvää elämää nousee oikeasti kypsällä ja aidon tuntuisella tavalla esiin. Samalla hahmoihin on onnistuttu kasaamaan isosti skenen jännitteitä ja tavallaan tarinan avulla käsitellään myös niitä.

Entä näyttelijäntyö? Joissain repliikeissä väijyisi patetian vaara – mutta Ceissi selviytyy täysin ylivoimaisena voittajana niistä. Visuaalinen sarjakuvamaailma, tutun ja vieraan hämmentävä sekamelska koko stoorissa ja oikeankin Cledoksen hahmossa on niin vahva ja joka ikinen kuva, kuvakulma, sana, asento, ilme ja ääni niin täyteen ladattu, että tietenkin he keskustelevat vihdoin tavatessaan nimenomaan siitä että ”tuntuuko ikin et sä et oikeen osaa päättää mikä sulle on oikeesti niinku parasta? Et sul on sellanen olo että sä et osaa valita ja et tiedä kuka tai mikä sä haluat olla?” Ja siihen vastauksena on tietenkin ”oo vaan oma iTT3s.”

Elokuva näyttää ihan konkreettisesti, että ihmisen sisällä voi oikeasti olla tosi väkivaltainen sisällissota pahoinpitely- ja takaa-ajokohtauksineen itsensä kanssa ja millaista sitten on selittää toiselle ihmiselle kun tapaaminen vaikka ei ole onnistunut, että
”en ees tiiä miten mä selitän tän sulle…” (”Ööh no olin itteni vankina peräkontissa ja ajelin liekkiautolla ilman paitaa pitkin peltoteitä riehuen vaarallisessa ja täysin hillittömässä mielentilassa & räppäsin Versace Henrikin kanssa huumeista ja sit syötiin yöllä”). Lyhärissä sympatiat kasautuvat kuitenkin alusta alkaen hellälle ja rehelliselle pukucledokselle joka ovelasti pakenee peräkontista ja juoksee, ei laahustele, pitkin peltoja rakkaansa luo.

”Ajan kolmeesataa, tuun sun luo uudestaa
Sanoin en unoha, ei sua voi unohtaa
Ne koittaa mua metskaa, ja alas ampua
Sitä mitä mulla, ei oo nähty muilla

Mä oon tulos sun luo
Mä oon tulos sun luo
Mä oon tulos sun luo
Mä oon tulos sun luo”

Parasta leffassa onkin siinä oleva vetävä juoni – selkeä voima ja vastavoima ja tarina, jota alkaa seurata ihan oikeasti. Aristoteleet on luettu ja se on hyvä. Vaikka hyvä-paha tarina litteyttää joskus henkilöhahmoja rankasti kunnollisella draaman kaarella ja suspensellä varustettua stooria on vaan helppo katsoa. Siinä on hyvä koukutus ja imu. ”Katotaan miten äijän käy” -henkiset tarinat ovat syystä olleet keskeinen tarinarakenne ainakin antiikin kreikasta lähtien. Ja koska kyseessä on kuitenkin Cledoksen esikoisalbumin lyhäri ja Cledos, niin lyhytelokuva sisältää aivan tarpeeksi ellipsiä ja käsittämätöntä logiikkaa, joka on kaikille artistin lyriikoihin ja muuhun tekemiseen perehtyneille tuttua – vähän kuin tapa jolla hän puhuu tai on olemassa – joutuu vähän pinnistelemään, että pysyy jutussa & vauhdissa mukana – ja silti se on täysin selkeää, omaperäistä, uutta, vaivatonta ja voimakasta. Esimerkiksi Radio Helsingin Laura Frimanin haastattelussa kuultu Cledoksen visio tai haave collabista Kanye Westin kanssa (tavoite ilman suunnitelmaa on pelkkä haave sanovat maailman johtavat bisnes- ja menestysgurut) voi toteutua ihan hyvin, en yllättyisi (he  sanovat myös että ”the only impossible journey is the one you never begin”).

Lyhytelokuva ja sen ohjaajan kaverikarimin eli Karim Sahebin tekemiset ovat myös herättäneet jo kansainvälistä huomiota. Janne Römpötin Klangiin tekemässä mainiossa haastattelussa Karim kertoo, että ”Viime vuonna saatiin parin frendin kanssa kutsu vloggauksen kummisedän, eli Casey Neistatin studiolle yhden lyhärin tiimoilta – niin innolla kyllä odotan mikä se tän vuoden ”big surprise” tulee olemaan, hahah.”

Itse levyn tuotantoa on pakko kyllä nostaa – monipuolinen ja täysin ajankohtainen, släppäävän täyteläinen, eheä kokonaisuus hellää ja rajua – Oh shit se kuulosti hyvälle. Ja sisältää toki ihan karseita tekstejä, kuten Joker (feat. Skii6) ja Penthouse33 (feat. Shrty). Paheksun Headosta, mutta leffan ansiosta hahmot selittyvät eri tavalla osana isompaa kuviota ja siksi tekstiä voi lukea myös ironisesti. Biisit syventävät myös tarinan Cledosten naiseen liittyviä ilmeisiä pulmia – onko hän siinä vain rahan tai julkisuuden takia (Guala) ja miksi ihmeessä sille ei riitä että olis ”mun kaa” (KYSYMYS feat. Pyhimys)?

Kokonaisuus on todella tyylikäs, rehellinen, huolellisesti ja ammattitaidolla, suorastaan rakkaudella laadittu. Se näkyy, kuuluu ja hehkuu kaikesta läpi. Tällaista elokuvaa olisi todella katsonut pidempäänkin. Koko Ceissi -keissi taas laajenee tuntemattomilla legendaarisilla ja nyt jo myyttisillä tavoilla pitkin elämiämme ja kaupunkia – niitä huulia on joka puolella metron liukuportaiden hihnoista lähtien ja asioita vaan pop uppaa. Tuntuu että taivas on rajana, mutta ei kyllä sekään.

Normijäbä ei oo vielkää siisti
Fuck normijäbä
Tää menee teille kaikille
Tää on ceissi teille kaikille
Ceissi

Cledos julkaisi perjantaina 14. elokuuta CEISSI-debyyttialbuminsa. Samassa yhteydessä artistilta tuli ulos lyhytelokuva. Yksi levyn tuottajista on yhdysvaltalainen ChaseTheMoney, joka on yksi tämän hetken kuumimpia nousevia tuottajanimiä. 

CEISSI on myös mukana pian internetissä alkavilla Oulun musiikkvideofestareilla Festivaaleilla nähdään making of -dokumentti, jossa päästään kurkistamaan musiikkivideon kulissien taakse ja seuraamaan ohjaaja kaverikarimia työryhmineen Ceissin kuvauksissa. (Lue visuaalisuudesta profetioita ja analyysiä lisää tästä visual-albumit-katsomisen-lisaantyminen-ja-hamartyvat-rajapinnat-esilla-omvflla)

Suomen musiikkiblogi. Asiaa musiikista ja ihan mistä tahansa.

1 Comment

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s