Suomen nopeiten kasvava uusi taiteilijayhdistys Yö avasi gallerian Helsinkiin – mutta se on vasta jäävuoren huippu

Uuden ajan taiteilijayhdistys Yö syntyi muutoksen takia ja olemaan se muutos. Helsinkiin avatun uuden gallerian ensimmäisessä näyttelyssä Apocalyptic Landscape Non Grata (ei-toivottu) kiteyttää nykymenon kreisiyttä tavalla, joka onnistuu olemaan toivoa herättävä masentavan ahdistavuuden sijaan. Maailmanloppu tulee but I’ve got you, babe!

Non Grata: Apocalyptic Landscape. Galleria Yö 2.2.2021 – 28.2.2021

Lokakuussa 2020 korona-pandemia koetteli kaikkia yhteiskunnan alueita, ja monet olivat menettäneet toimeentulonsa. Tilanne ei traagisuudessaan ollut taidealojen toimijoille kuitenkaan millään tavalla poikkeuksellinen: todella monet kuva-, ääni- ja videotaiteen, teatterin, säveltaiteen, sanataiteen sekä visuaalisen kulttuurin ammattilaiset ovat vuosittain samassa tilanteessa. Palkkiot ja palkkatulot katkeavat usein lyhyellä varoitusajalla ja yhteiskunnan turvaverkko ei tunnista taiteilijan työtä.

Ehkä pandemian kirvoittamana jokin mitta tuli täyteen. Eri alojen taiteilijat perustivat silloin, keskellä syvintä epätietoisuutta tulevasta, uuden ajan taiteilijayhdistyksen. Yö ry syntyi tuottamaan uusia toimintamalleja tilanteeseen, eräänlaisena lankojen omiin käsiin ottamisena etujärjestön, yhdistyksen ja aktiivisen käytännön toimijan ja ammatin mahdollistamisen välineenä. Yön tärkein tavoite on vakiinnuttaa joukkovoimalla taidealoille reilut ja yhdenvertaiset palkkiokäytännöt, mutta käytännössä myös tarjota työskentely- ja näyttelytilaa, tapahtumia, oma lehti, taidetta, kulttuuria, rahoitusta.

Yö, uuden ajan taideyhdistys.
Hietsun hautausmaa by Verna Joki

Tiloja on jo hankittu Porvoosta ja Helsingistä – Lönnrotinkadulle, siihen ihan Kuvataideakatemian Project Roomin viereen nyt helmikuun alussa avattu uusi galleria tulee tarjoamaan maksuttomia näyttelyaikoja sekä tiloja tapahtumien ja työpajojen järjestämiseen.

Alkuvuodesta alkaa kahden kuukauden mittainen Yö Fest, jossa galleriatilaan toteutetaan lyhyellä aikavälillä useita näyttelyripustuksia. Siitä on tulossa vuosittainen ja pysyvä tapahtuma kaupunkia elävöittämään. Yö Lehti – paperinen, selailtava, oikea julkaisu, joka on alkuun myynnissä galleriassa – alkaa ilmestyä neljä kertaa vuodessa ja tulee sisältämään kuva- ja sanataidetta, sarjakuvaa, kolumneja ja kaikkea odottamatonta teemojensa, kuten ensimmäisen numeron ”Utopia”, ympärillä.

Innostuneisuus ja toivo tihkuu väkisin kaikesta läpi. Alku ei vaikuta myöskään vaatimattomalta – heti ensimmäinen Yö gallerian näyttely on korkean profiilin kansainvälistä taidetta. Yö ry:n jäsen, Virossa suurta suosiota nauttiva Al Paldrok on tuonut Suomeen Non Grata -performanssiryhmänsä kiitetyn Apocalyptic Landscape -näyttelyn. ”Rajun karnevalistinen, mutta samalla runollinen näyttely käsittelee jaettua ihmisyyttä sen synkkine puolineen ja maalaa eteemme maailmanlopun, joka nykyaika on,” näyttelyteksti kertoo.

Luonnehdinta sopisi kuvastamaan ehkä myös taidealojen tilannetta tällä hetkellä, mutta rujoudestaan huolimatta itse näyttely saa katsojan hyvälle tuulelle. Se on raikas, ronski, hauska, eloon virittävä. Heti ovesta sisään astuessa valkoinen söpö pieni turkispallero räjähtää pellen nauruun. Henkilökohtaisen tärkeytensä ja vakavuutensa voikin jättää sinne kadun puolelle jo siinä vaiheessa.

Technoanimal II
That was easy?
Technoanimals IV
Inversion

Non Grata tarkoittaa ei-toivottua. Al Paldrok (Anonymous Boh) ja Taje Paldrok (Devil Girl) ovat virolaisia kuva, performanssi-, installaatio- ja mediataitelijoita ja kansainvälisen, vuonna 1998 perustetun Non Grata -performanssiryhmän perustajia. ”Anonymous Boh on luonut non-stop-maailmankiertueiden, esitysten ja julkaisujen kautta yhden historian merkittävimmistä ja muuntuvimmista taideliikkeistä”, kirjoittaa Outlaw-runoilija Ron Whitehead ja vertaa Bohia Ezra Poundiin ja Orson Wellesiin. Devil Girl on opiskellut vaihtoehtoisessa taideoppilaitos Academia Non Gratassa Virossa, Helsingin ja Tallinan Kuvataideakatemioissa ja Berliinin Universität der Kunstessa.

”Näyttely käsittelee sellaisia yhteiskuntamme valtavirtaan ja sen liepeille sijoittuvia alakulttuureja ja yhteisöjä, joiden tavoitteet ja käytösmallit luovat pohjan täysin uuden yhteiskunnan synnylle”, tekstissä luvataan. Eli pieniä, mustia muotokieleltään liikennemerkeistä ja ohjeista karanneita lapsihahmoja kiipeilemässä pitkin galleriaa ja kaatuneiden monoliittien ja pylväiden päällä. Inhimillisiä konehahmoja, jotka ovat kuin leluja tärkeyden alleviivaamiseksi. Sortumia monessa kontrollin ja vallan rakenteessa. Kreikkalaisen patsaan kauneutta sädehtivä mallinuken yläosa, jonka kädet on verhottu turkiksiin siten, että eläin syökin kädet ja enää sormet näkyvät ammottavista kidoista. Leikkiä, kaaosta, toivon riemua ja viherrystä ”apokalyptisellä kentällä”.

Non Grata ja mitä toivottavammin jatkossa myös taiteilijayhdistys Yö on toiminut ”kehyksettömällä alueella”, jossa taideteoksen olemassaolo fyysisenä objektina on päättynyt – siis no rules. Kaaos on mahdollisuus rakentaa uusi järjestys. ”Elämässä on tärkeää olla joustava”, on kaaosteorian isä James Yorke todennut. ”En suunnittele asioita. Löydän ne mieluummin.”

Evolution.

Yö ry on vinssattu pystyyn hartiavoimin. Yhteisöllisyys, solidaarisuus ja jaettu halu uudistaa taiteen toimintaympäristöjä ovat sen ydinarvoja ja tarve tällaiselle on ilmeisesti kova – yhdistykseen on liittynyt jo yli sata taiteilijaa ja suunta on jyrkästi ylöspäin.

Muutoksen synnyttäminen vaatii uusien rakenteiden pystyttämistä, ja tähän tarvitaan varoja. Yö ry:n joukkorahoituskampanja onkin käynnissä mesenaatti.me -sivuilla. Yhdistys tarvitsee tukea toimintansa käynnistämiseen ja eri alojen taiteilijoiden toimeentuloedellytysten parantamiseen koronan mullistamalla kulttuurin kentällä. Vastikkeina on yhdistyksen jäsenten taideteoksia Yön julkaisemasta taidelehdestä grafiikanvedoksiin ja maalauksiin. Joukkorahoituskampanja on käynnissä 26.1.–1.3.2021.

Yön jäsenhakemukseen pääset tästä.

Taidekulttuurijulkaisu Totuus. Suomen paras taidejulkaisu.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s