Still life with Rainer Maria Rilke

eli sonetti alkuperäisille kirjoittajille, astronauteille, dyyneille ja jossain muualla olemiselle

XVII

Missä on puisto tuo autuaan turvallinen, oi kerro, missä

Sanoi että ainahan voi lähteä.

Puutarha, jossa voit kulkea köyhänä, väsyksissä

Ja olla matkalla kohti tähteä

Niityiltä uupumuksesi rikkipolkemilta

Hiekkalaakson, unien silta

Lohdutushedelmät oudot löytää

He nimesivät niitä meriksi

Kun tummuu puiden ilta. 

Orfeus kulki laaksossa tuhannen vuotta ja nukkui kun lapsi

Aika kääntyi jotenkin ympäri ja se muuttui tavaksi

Ennen paluumatkaa, kultaisessa kopissa 

Hän tuli itseään vastaan eikä se tuntunut painajaiselta. 

Luonnotonta. 

Otti lohdun hedelmät, polki rikki

Keltainen, kuu pinnassa lammessa sen ja paikka oli: somewhere different

Ajattaret repi kappaleiksi sen

Siellä saa tervehtyä, ja aina vaan ihmetellä

Tämä oli se ihme jonka myös halusi esitellä

Puhtautta kirskoiden ja luumujen

Kuinka on maltonsa täydellinen ja kuorensa hellä,

Ehjänä säilynyt, kun sitä särkenyt ei käynti lintujen

Hiekkameren äärellä alttari ihmeellinen

Tulisitko? Olisitko siellä?

eikä toukkien työ.

Enkelikö hedelmille sen voiman antaa 

Vai teitkö sinä sen

Ne että meille kuulumatta nyt meitä voi kantaa

Yö, meri, luumu, Orfeuksen varjo sininen

tarhurin näkymättömän hoidolla vahvistaa? 

Emmekö pystyneet estämään, me varjomielet, me jotka kiireessämme vain särjemme kukkien kielet, 

tyyneydessänsä kun viipyy kesän maa?

 

Paula Modershon-Becker: Rainer Maria Rilken muotokuva (1906)
Paul Cezanne: Still Life with Apples and A Pot Of PrimRoses (1890)

Rainer Maria Rilken (1875-1926) Sonetit Orfeukselle kuuluvat 1900 -luvun alun mitallisen runouden suuriin saavutuksiin. Tekstissä on lintujen tavoin vierailtu Rilken sonetissa XVII. (Emme halunneet tässä julkaisussa käyttää alkuperäistä tekstiä sellaisenaan mutta siinä oli kuitenkin aika hyvä idea.) Rilke syntyi Prahassa ja vietti kummallisen lapsuuden, jossa hänen isänsä aleni rautatietyöläiseksi ja äiti pakotti pukeutumaan tyttöjen vaatteisiin sisaren kuoltua. Rilke pakotettiin ensin myös sotakouluun, mutta hän kuitenkin opiskeli taidetta, filosofiaa ja runoutta ja suhtautui intohimoisesti runouteen ja taiteilijuuteen. Rilke oli läheisissä väleissä Lou Salomén kanssa, ja meni naimisiin kuvanveistäjä Clara Westhoffin kanssa. He saivat tyttären.

Rilke tutki esineitä. Hän varhaisimmat runonsa ovat uskonnollista ja panteistista lyriikkaa, jossa kuvataan esineiden aiheuttamaa mielenliikutusta. Kuvanveistäjä Auguste Rodin ja Søren Kierkegaard vaikuttivat Rilkeen, ja hän alkoi etsiä esineistä niiden olennaista sisältöä. Duineser Elegien -kokoelmassa (1922) esineet ovat muuttuneet toiseen olotilaan, mielensisäisiksi. Elegioiden enkeli valvoo tätä mielen sisäistä tilaa. Die Sonette an Orfeus julkaistiin samana vuonna. Rilke menehtyi leukemiaan vuonna 1926.

Paul Cezannen post-impressionistinen tai kokonaan omanlainen taide tutkii niin ikään asetelmia, esineitä, valoja, varjoja ja kaksiuloitteisuuden tilaa. Paula Modershon-Beckerin maalaamassa Rilken muotokuvassa on aistittavissa samaa henkeä. 1800 -luvun lopussa naiskuvataiteilijaa pidettiin kummajaisena eikä naisia hyväksytty saksalaisiin kuvataideakatemioihin. Modershon-Becker opiskelikin myös kansakoulun opettajan pätevyyden kuvataiteilijan uraa vastustaneen isänsä mieliksi ja kuvataiteilijaksi yksityisissä kouluissa. Hän kärsi taloudellisesta niukkuudesta kunnes meni naimisiin kuvataiteilija Otto Modershonin kanssa, joka jalomielisesti suhtautui hyväksyvästi vaimon taiteilijauraan. Miehensä kotipaikkakunnalla Saksan maaseudulla Modershon-Beckerin Pariisista ja Berliinistä poimimat modernit tuulahdukset saivat kuitenkin aikanaan vähäisesti ymmärrystä osakseen.

Ihminen laskeutui kuuhun ensimmäisen kerran vuonna 1969. Yksi astronauteista kertoo unessaan kuussa, yönä ennen paluumatkaa, kävelleensä kuun laaksossa, joka on nimetty mereksi, ja unessa vastaan oli ajanut hän itse tuhat vuotta sitten. Uni ei ollut tuntunut painajaiselta. 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s